Resep Masakan Dadah Ikan Tahai Khas Brunei
Foodies, dadah ikan ialah sejenis sup ikan yang merupakan salah satu masakan khas Brunei, ikan apapun dapat dimasak dadah, tapi ikan yang digunakan kali ini ialah ikan tahai atau sejenis ikan teri. Ikan tahai ini sebetulnya ialah ikan tamban yang disalai/diasap sehingga kering, tetapi tidak asin & tahan bertahun-tahun. Masakan dadah ikan tahai khas Brunei ini sudah jarang dijumpai, hanya orang-orang renta saja yang dapat membuatnya, foodies ingin tau dengan dadah ikan tahai khas Brunei yang sudah langka ini? Berikut resepnya :
Bahan-bahan:
* 500 gr ikan tahai/ikan teri
* 2 buah cili kering/cabe kering, diiris
* 2 siung bawang merah
* 1 siung bawang putih
* seruas halia/jahe
* 1 batang serai
* seruas kunyit
* 5 buah asam keping/asam gelugur
* garam secukupnya
* gula secukupnya
Cara menciptakan :
* basuh ikan tahai sampai bersih, buang kulitnya, masukkan ke dalam panci bersama semua materi di atas, rebus sehingga mendidih, masukan gula & garam
* hidangkan bersama nasi panas.
Cepet banget kan foodies, cara menciptakan dadah ikan tahai khas Brunei, cukup merebus semua bahannya aja. Mau resep masakan khas Brunei lainnya? Tungguin habis ini ya…
Berlangganan update artikel terbaru via email: